Actualment esteu veient Periodes d’excepcionalitat

Periodes d’excepcionalitat

Comparteix en

El períodes prolongats d’excepcionalitat poden produir un augment d’estrès emocional en les persones que hi estan sotmeses. Tant se val el tipus d’excepcionalitat, bona o dolenta, gratificant o no, personal o social, sempre produeix un nivell d’estrès determinat. Qualsevol cosa que modifiqui la rutina, produeix una resposta del cos davant del canvi.

Entre les causes d’estrès s’hi compten infinitat de situacions, des de situacions clarament positives com un matrimoni, un canvi de casa, un canvi de feina, …; a d’altres de negatives com ser víctima d’intimidació, estar exposat a violència o lesions físiques; tenir relacions tenses, conflictes familiars, patir l’empresonament, l’exili o el traspàs d’un ésser estimat…; estar sempre en tensió, no tenir temps per descansar i relaxar-se, estar sempre en moviment, …

L’estrès dóna senyals de sobrecàrrega que poden passar per ansietat o atacs de pànic; confusió i agitació; irritabilitat i malenconia; símptomes físics: problemes d’estómac, mals de cap o pressió al pit; reaccions al·lèrgiques: acne o asma; problemes de son; tendència a beure o menjar en excés, a fumar o drogar-se, i, fins i tot, tristesa o depressió.

La bona notícia és que, en el moment que som conscients de patir estrès, podem si ens ho proposem pal·liar-ne els efectes. En períodes d’excepcionalitat, doncs, siguin per motius personals com per motius socials, hem d’estar amatents per rebaixar l’escalada de tensió tant en el nostre interior com en el nostre entorn més proper.

Heus aquí uns quants consells per mantenir l’estrès a ratlla: Procura no sobrecarregar-te d’activitats, si t’és possible opta per eliminar-se, mantenint les estrictament necessàries. No t’obliguis a ser perfecte, dóna’t un respir. Procura dormir bé, si pot ser 8 hores diàries. Aprèn a relaxar-te, incorporant a les teves jornades uns quants parèntesis de 5 minuts, en els quals t’asseguis en silenci i, amb els ulls tancats, prenguis consciència del teu cos, de la teva respiració, dels batecs del teu cor. Tingues cura del teu cos, alimentant-te bé, menjant relaxadament i sense pressa; fes exercici regular, caminar una hora al dia és molt saludable. Tingues cura dels teus pensaments, procura veure sempre la copa mig plena i no mig buida. Cada matí, en despertar-te, posat davant del mirall, fes-te un immens somriure, agraeix totes les coses bones que hi ha a la teva vida i desitja’t la millor de les jornades.Per augmentar la resistència a l’estrès observa els canvis no com un problema a resoldre, sinó com un misteri a descobrir; pensa que la vida no et posarà al davant cap situació que no siguis capaç de resoldre; viu el moment present i no et deixis atrapar ni per culpes i ressentiments del passat, ni per pors del futur, resol cada problema un cop hagi sorgit; cultiva amb delicadesa les teves relacions personals; aprèn a demanar ajuda en lloc de queixar-te contínuament; fes regularment activitats que et relaxin i et distreguin. Pensa que estem en molt bones mans, tingues confiança en el procés de la vida.


Comparteix en