Actualment esteu veient Què és el que no entenem?

Què és el que no entenem?

Comparteix en

Vivim en una societat complexa per la diversitat de cultures, de pensament, de manera de fer, però també d’intencions. Aquells que creiem en el valor de la veritat, la integritat i el respecte cal que deixem anar el lliri de la mà i aprenguem a esbrinar quines són les pretensions i les intencions d’alguns col·lectius que fonamenten el seu capteniment en la falsedat, l’estratègia i la manipulació. Ara, més que mai, hem de deixar la ingenuïtat de banda i preguntar-nos sempre a qui beneficien les nostres reaccions, sobretot quan són provocades intencionadament. 

Molts de nosaltres tenim un compromís ferm amb la no-violència, però no tots tenim clar allò que vol dir. És evident que descartem la violència física, però hi ha violències que persisteixen entre les persones de bona fe. Sovint ens costa descartar la violència verbal, els insults, sobretot quan ens sentim insultats. Quan algú ens fereix, no-violència vol dir no respondre amb la mateixa moneda. La no-violència descarta qualsevol tipus d’odi o de venjança i comporta una pràctica fidel, acurada i persistent de la no-reacció agressiva, del cultiu acurat de quelcom que tingui a veure amb una indiferència respectuosa.

Haurem arribat a la perfecció quan sapiguem respondre als insults amb amabilitat, amb respecte i amb generositat, perquè això és la darrera cosa que esperen els mentiders, els provocadors, els manipuladors. Perquè quan tornem insult per insult convertim els provocadors en víctimes i això és el que busquen, pretenen i volen. És preferible pecar d’ingenus que pecar de violents.

Hem d’aprendre a viure en un ambient hostil i no deixar-nos endur per la nostra part més primitiva. Deixem que tothom es passegi per on vulgui i, quan tinguem clar, que el passeig és una provocació (ara això ho veiem sovint), no caiguem en la temptació que ens han parat. Passem de llarg i seguim el nostre camí.

Em dol veure vídeos penjats a les xarxes o a les notícies de gent que s’escridassa i encara em dol més quan veig que la gent que escridassa és la bona gent que, simplement, ha caigut en el parany dels manipuladors. Em dol, també, veure com per les xarxes corren missatges ofensius contra persones, siguin qui siguin, i em dol més quan els que els fan córrer són gent de bona fe. Hem de parar de fer bromes que insultin altres persones, siguin qui siguin. No podem evitar de rebre’n, però sí de reenviar-los.

Cal que aprenguem a vèncer la impotència amb amor, cal que ens fem costat els uns als altres i ens guardem els uns als altres de caure en provocacions. Ja ho sé, no és una tasca fàcil, però no per això és impossible. L’equació és clara: a més insult més respecte, a més provocació més indiferència, a més mentida més denúncia.Al final, si ens hi esmercem, quan quedi clar que no hi valen ni provocacions, ni mentides, ni insults, haurem aconseguit allò que s’espera de nosaltres i, el més important, ens en podrem sentir immensament orgullosos.


Comparteix en