Els bols tibetans

Comparteix en

Els bols tibetans són uns instruments molt utilitzats en la meditació i el mindfulness. Es tracta d´una poderosa eina de relaxació mental que exerceix una forta influència d´harmonia en cos i ment, generant una gran sensació de pau i benestar. 

El bols tibetans, el seu origen i el seu funcionament

El Dalai Lama i els monjos tibetans van començar a utilitzar els bols com a utensili per assolir l’harmonia espacial i personal. S’associen, a la majoria de les cultures, a l’espiritualitat. No obstant això, segons la tradició tibetana, aquests bols es van originar al voltant de l’any 480 aC.

Aquests recipients es fan servir des de fa milers d’anys amb finalitats terapèutiques a la medicina oriental. A Occident, només s’utilitzen aquests bols des de fa uns 40 anys.

Els autèntics bols tibetans estan elaborats de manera totalment artesanal, en motlles molt antics i amb una barreja de set metalls. Cadascú d’aquests metalls està associat a un cos celeste. Així, el plom és Saturn, l’or és el Sol, la plata és la Lluna, el coure és Venus, el ferro és Mart, el mercuri és Mercuri i l’estany és Júpiter.

El seu funcionament consisteix a fer que el bol emeti unes ones sonores que aconsegueixen una nota de mantra mitjançant el fregament constant d’un element de fusta per la vora, encara que també es poden donar copets suaus amb la baqueta. Aquestes ones prenen llavors forma de “veu que ens recorda el nostre autèntic propòsit vital”. Alhora, el bol emet unes poderoses vibracions.

Quins beneficis aporten els bols tibetans?

Aquests bols proporcionen beneficis importants mitjançant el seu so i vibracions:

• Harmonitzen el sistema cardíac i nerviós.

• Estimulen l’ànim.

• Equilibren els dos hemisferis del cervell.

• A més de la bellesa, el so té efecte curatiu.

• Harmonitzen l’energia del cos.

• Són molt beneficiosos quan hi ha algun bloqueig emocional.

• Netegen el lloc de males vibracions i energies negatives.

• Relaxen la ment.

• Proporcionen sensació de benestar.

• Ajuden a meditar.

• Generen un estat beneficiós per a la salut general, elevant les defenses de l’organisme.

• L’ús és molt útil en casos d’ansietat.

• Impulsen el creixement espiritual.

• Eleven les endorfines alhora que redueixen la coneguda com a “hormona de l’estrès”, és a dir, el cortisol.

Equilibrar els chakras amb bols tibetans

La sonoritat dels bols tibetans és perfecta per aconseguir equilibrar els Chakras. Els chakras són vòrtexs d’energia repartits en set zones del nostre cos, aquests són el tercer ull, la corona, l’arrel, el sacre, el plexe solar, la gola i el cor.

A l’univers, cada àtom està en permanent vibració i produeix ritme i moviment. Aquestes freqüències es poden veure sovint distorsionades, resultant discordants o negatives. És llavors quan els bols apareixen com a poderoses eines per aportar harmonia i bona energia.

Les vibracions dels bols recorren la columna vertebral proporcionant múltiples beneficis com els ja esmentats, principalment al sistema nerviós, i netejant l’energia de l’organisme.

Usar els bols tibetans a casa

Si vols equilibrar els teus chakras a casa amb un bol tibetà, també és possible. Únicament necessitaràs preparar un espai tranquil i còmode, que tingui la temperatura adequada i estigui lliure de sorolls i distraccions.

Has de posar-te còmode, ja sigui assegut o tombat, però en una posició on et trobis a gust i relaxat. Pots encendre alguna espelma o cremar encens per afavorir un clima de tranquil·litat.

Després, has de sostenir el bol a l’alçada del pit i començar a tocar-lo (trobaràs més avall algunes indicacions importants per fer-lo sonar de la manera correcta). Amb compte, tracta de moure el bol mentre continues tocant-lo, i situa’l a l’alçada del teu front, que és on hi ha el tercer ull. Mou-lo després a la zona de la gola, després a l’alçada del pit, després a la regió de l’abdomen i, finalment, a la pelvis.

No oblidis dedicar-hi el temps i la concentració adequats, i has de sentir com es va produint l’efecte a cada un dels set chakras.

Diferents formes d’utilitzar els bols

Hi ha diferents maneres en què podem utilitzar aquests bols:

– Senzillament escoltant el seu so i obtenint-ne els beneficis com a musicoteràpia.

– Cantar mantres acompanyant el so.

– Realitzar una sessió de meditació.

– En un massatge corporal. En aquest cas, es col·loquen els bols a diferents zones i se’ls fa vibrar de manera que les ones arriben a les cèl·lules de l’organisme. El resultat és una transformació a nivell energètic de l’organisme, acompanyada d’una gran sensació de benestar i relaxació.

– En concerts. Els concerts de bols tibetans són dignes de ser gaudits, i es realitzen de forma habitual a centres de mindfulness i ioga. Els bols tenen una àmplia gamma de sons, i qui domina l’art de fer-los cantar pot crear autèntiques meravelles per als sentits.

La forma correcta de fer sonar el bol tibetà

Aprendre a tocar correctament un bol tibetà fa algun temps i requereix molta pràctica. És molt comú cometre algunes errades al principi, perquè encara que pugui semblar una cosa molt simple, és en realitat tot un art. 

La seva utilització correcta requereix delicadesa, però qualsevol persona que vulgui pot desenvolupar aquesta habilitat si ho practica amb freqüència i de la manera adequada.

Cal tenir en compte alguns punts per saber com es toca un bol tibetà:

– El bol sempre s’ha de recolzar sobre el palmell de la mà esquerra.

– El mall o la baqueta se subjecta per la meitat i les puntes dels dits han d’estar apuntant cap avall.

– Per descomptat, els bols han d’utilitzar-se en un espai propici per a la relaxació i amb ambient i actitud adequats.

– Cal assegurar-se que el bol està net i no hi ha cap element, per petit que sigui, que l’obstrueixi, ja que això afectaria els sons que emet.

– Si la baqueta s’utilitza en girs sobre la vora del bol, cal que la pressió que s’exerceix sigui tot el temps el més uniforme possible.

– Quan es donin tocs amb la baqueta sobre el bol, s’han de donar amb suavitat.

Extret del método Crear Salud (crearsalud.org), web que us aconsellem.


Comparteix en