Mudres

Comparteix en

Què són els mudres?

El terme mudra és una paraula originària del sànscrit que significa “segell”, però també és usada per fer referència a la felicitat i el goig.

Els mudres són gestos que fem amb les mans i ens ajuden a transformar l’energia del nostre cos. Tant és així que, a les cultures antigues, es diu que les nostres mans guarden un gran poder i tenen la capacitat de curar-nos, elevar la nostra energia i contribuir a un benestar general.

Durant la pràctica de ioga, l’ús dels diferents mudres ens ajuda a mirar cap a dins, concentrar-nos en nosaltres mateixos i que flueixi correctament l’energia que estem movent.

Història dels mudres: origen

L’ús de gestos simbòlics amb les mans es remunta fins fa uns 5000 anys, quan apareixen per primer cop a l’Antic Egipte.

Avui dia, és una pràctica molt estesa i aplicada a molts altres llocs. De fet, és fàcil veure representacions de figures cristianes, i d’altres religions, fent mudres amb les mans.

No obstant, aquests arriben al ioga des de la cultura hindú i el budisme. A l’Índia, els mudres formen part de la cultura més popular, sent usats fins i tot en les seves famoses danses i pel·lícules de Bollywood. Segons l’hinduisme, hi ha un total de 24 mudres, un per cada hora del dia, comptant cadascun amb una sèrie de beneficis diferents.

D’altra banda, els budistes fan un ús dels mudres més enfocat a la meditació. Així aconsegueixen predisposar el cos per a la pràctica i els ajuden en la concentració.

Beneficis dels mudres

Segons la medicina ayurvèdica, la tradició iòguica i budista i altres teràpies com la reflexologia, l’ús de mudres ens ajuda en la nostra salut en general, però m’agradaria ressaltar els 4 beneficis següents:

Milloren la concentració

Si us costa concentrar-vos a l’hora de meditar, la realització d’un mudra us pot ajudar molt. Com ja he comentat més amunt, els monjos budistes usen els mudres per induir aquest estat de concentració necessari per a la meditació.

Un altre moment perfecte per fer servir mudres que ens ajudin a la concentració és mentre realitzem certes asanes d’equilibri. La propera vegada que practiquis natarajasana, també coneguda com la postura del ballarí, uneix el teu dit polze amb l’índex deixant la resta estesos. Veuràs com aconseguiràs una major concentració i control a la postura.

Promouen la relaxació

La pràctica de mudres ens ajuda a conduir millor la nostra energia corporal. Això vol dir que gràcies a ells podem promoure la relaxació del nostre cos. Assolint així un estat de benestar i tranquil·litat.

Els mudres que ens ajuden a això estan molt relacionats amb aquells que usem per a la meditació i la concentració.

Equilibren la nostra energia vital

Si fem servir el gest perfecte amb la pressió necessària, serem capaços de moure i gestionar la nostra pròpia energia. A la pràctica de ioga, per poder assolir aquest equilibri, poden entrar en joc altres elements com la respiració, l’ús de bandhas, mantres o el moviment.

Una combinació de tot fa que moguem la nostra energia vital per tot el cos per aconseguir el darrer dels beneficis: ajudar la nostra salut en general.

Ajuden a la nostra salut general

La frase “la teva salut és a les teves mans” te, gràcies als mudres, més sentit que mai.

El sistema nerviós de les nostres mans està relacionat íntimament amb el nostre cervell. Això vol dir que podem enviar missatges al cervell per millorar la salut de certa part del nostre cos. Aquesta idea està relacionada amb altres pràctiques que potser et siguin familiars com l’acupuntura.

Gràcies a aquesta connexió entre el cos i la ment ajudem a l’alliberament d’endorfines i contribuïm a millorar el nostre estat general de salut. Però per això, la constància és la clau.

Mudres significats: La simbologia
dels dits en els mudres

Els mudres no només estan relacionats amb parts del nostre cos, sinó que tenen un fort simbolisme.

Cada dit de la nostra mà està relacionat amb un element diferent de la naturalesa d’aquesta manera:

  • Auricular, menut o menovell: aigua (jala).
  • Anular: terra (prithvi).
  • Del cor, del mig o llarg: èter (akasha).
  • Índex: aire (vayu).
  • Gros o polze: foc (agni).

Per altra banda, la mà dreta és una representació del sol i la mà esquerra, de la lluna.

Com podeu veure, els mudres no són gestos escollits a l’atzar, sinó que són el resultat d’anys de cultura i filosofia.

Tipus de mudres

Com he esmentat al principi, a la cultura hindú es contemplen 24 mudres diferents.

No obstant això, aquí tens una recopilació dels 10 més usats a la pràctica diària de ioga, meditació i pranaiama.

Anjali mudra

La paraula anjali en sànscrit significa “direcció” o “ofrena”. Aquest mudra és usat en algunes cultures orientals tant per pregar com per saludar.

Ajuntar els dos palmells davant del pit simbolitza la unió entre el nostre costat dret i esquerre, és a dir, un balanç d’energies.

Per tant, el benefici principal que reporta l’ús d’aquest mudra és l’equilibri entre el cos i la ment.

Chin mudra

La paraula chin en sànscrit significa “consciència”. Aquest mudra és usat, especialment per a la meditació.

Unir polze i índex està relacionat amb la connexió a la terra, cosa que significa una volta als orígens; un nexe amb el nostre veritable ésser.

L´ús d´aquest mudra millora el teu estat d´ànim en general aportant unió i modèstia.

Vishnu mudra

El significat de vishnu és “equilibri universal”. Es fa servir per practicar el pranayama nadi shodhana o respiració alterna. Es pot fer amb les dues mans, però si ho fem amb una de sola, es recomana que es faci amb la dreta ja que simbolitza l’absorció d’energia positiva.

Usar vishnu mudra ens aporta equilibri i neteja dels txakres, especialment dels tres primers.I és que els mudres i els txakres també estan relacionats.

Abhaya mudra

El significat d’abhaya és tranquil·litat, pau, serenitat, absència de por. Segur que aquest mudra l’has vist representat en alguna escena religiosa tant cristiana com budista. Consisteix a elevar la mà mostrant el palmell.

Aquest és un dels mudres més antics que existeix i, sens dubte, el més conegut. El seu ús ens aporta allò que el seu nom indica: serenitat, coratge i intrepidesa.

Dhyana mudra

Dhyana mudra és un altre dels mudres més usats per meditar, possiblement el que més.

L’ús d’aquest mudra per a la meditació aporta una infinitat de beneficis com:

• Calma la ment.

• Millora la concentració.

• Ajuda a assolir un estat de pau.

• Equilibra cos i ment.

Si comences a meditar i no saps com col·locar les teves mans, t’aconsello que provis aquest mudra.

Prithvi mudra

Prithvi significa “terra”, per la qual cosa és considerat el mudra terrenal ajudant així a equilibrar els elements de la Terra.

Quan necessitem tornar a arrelar-nos i trepitjar el terra amb fermesa, aquest mudra és ideal ja que ens ajuda a aconseguir una connexió amb la Mare Terra i tots els seus elements. Quan practiquem aquest mudra, aconseguim més energia i vitalitat.

Hakini mudra

En sànscrit, hakini vol dir “poder”, però és un poder espiritual més que físic.

Sempre que ens trobem intranquils, podem practicar-ho per tornar a un estat de consciència i seguretat.

L´ús d´aquest mudra ens ajuda a gestionar millor els nostres pensaments i emocions ajudant-nos, així a una millor concentració i revitalització de la nostra activitat mental.

Kali mudra

Kali és una deessa hindú que està relacionada amb la destrucció. Ella ens ajuda a acabar amb el mal, amb allò que ja no ens serveix per poder crear espai per a allò que és nou.

Kali mudra és usat en algunes asanes com virabhadrasana I (guerrer I) o anjaneyasana.

L´ús d´aquest mudra ens ajuda a enfrontar-nos a reptes. Ens dóna aquesta força interior que necessitem per superar aquells desafiaments que se’ns presenten i a sortir-ne amb energies renovades.

Padma mudra

Padma mudra és també conegut com el mudra del lotus en representació d’aquesta bella flor.

El lotus, té un fort simbolisme a les cultures asiàtiques i representa la puresa del cos i l’esperit.

Utilitzar padma mudra és obrir-nos a l’energia de la vida des del més profund del nostre cor, ja que és el mudra del chakra anahata (el chakra del cor).

Sempre que estiguem passant per un moment de solitud i incomprensió, podem posar en pràctica aquest mudra per connectar de nou amb l’interior del nostre ésser i sentir devoció i amor per nosaltres mateixos.

Prana mudra

Prana vol dir “energia vital”, de fet, quan fem ioga, es diu que estem movent la nostra prana. Per tant, prana mudra està relacionat amb lenergia vital. És un mudra molt poderós que compta amb gran varietat de beneficis com:

• Promoure la nostra energia.

• Millorar el nostre sistema immune.

• Ajudar a gestionar les emocions.

• Augmentar la confiança en un mateix.

Conclusions

Els mudres no són simples gestos que podem fer amb les nostres mans, sinó que darrere d’aquests s’hi amaga una simbologia i una tradició mil·lenària que ha arribat fins als nostres dies.

Segons la reflexologia, a les nostres mans i peus estan representades les parts més importants del nostre cos per la qual cosa, no és desgavellat pensar que la pràctica regular dels mudres ens ajuda a assolir un major equilibri, estabilitat i benestar.

Extret del web Xuan Lan Yoga (www.xuanlanyoga.com)

https://xuanlanyoga.com/mudras/

 

 

 

 

 

 

 


Comparteix en