Actualment esteu veient La intoxicació

La intoxicació

Comparteix en

En els nostres dies, és força habitual que pels mitjans de comunicació i les xarxes ens arribin una infinitat de missatges falsos, elaborats amb l’únic interès de crear confusió i, així, fomentar la por, la inseguretat i la desconfiança.

El perill de tot això, no està en els missatges en sí mateixos, sinó en les persones que no només se’ls creuen, sinó que contribueixen a escampar-los, augmentant-ne la difusió. 

La major part dels mitjans de comunicació, ho sabem prou, estan condicionats per les empreses que hi ha darrere, que allò que més els interessa, no és precisament la qualitat o la veracitat de la informació que emeten, sinó els efectes que això provoca en l’audiència. Així, les audiències s’han convertit en el termòmetre amb el qual s’avalua qualsevol informació i qualsevol programa que s’emet.

Així mateix les xarxes, a les quals estem tots connectats, estan a mercè de grups de poder que, sovint, de formes totalment anònimes, empastifen la veritat i enreden per manipular la nostra manera de pensar i de fer.

En el món global que habitem, en què tots som subjectes actius de transmissió d’informació, ens pertoca un grau òptim de responsabilitat, si volem acabar amb aquesta manipulació a gran escala.

Què hem de fer per evitar ser contribuents actius a aquesta gran estafa? Us proposo que ens fem quatre preguntes en el moment que rebem qualsevol informació.

1a pregunta: Aquesta informació que acabo de rebre, té autor conegut o és un anònim? Si és un anònim, directament, l’esborrem sense compartir-la. Si l’autor és conegut, passem a la següent pregunta.

2a pregunta: Podem comprovar que la informació és autèntica? Si no ho podem comprovar, l’esborrem sense compartir-la. Si ho comprovem i és autèntica, passem a la següent pregunta.

3a pregunta: Podem comprovar que la informació és actual? Si la informació no és actual, l’esborrem sense compartir-la. Si és actual, passem a la següent pregunta.

4a pregunta: Ajudarà gaire compartir aquesta informació? Si arribem a la conclusió que no ajudarà gaire, l’esborrem sense compartir-la. Si, en canvi, creiem que pot ajudar, i només en aquest cas, podem compartir-la.Només amb aquest comportament, podem evitar que les intoxicacions augmentin i es perpetuïn. No compartim cap més informació, sense haver fet aquest exercici de les quatre preguntes. D’aquesta manera, farem un gran servei en la preservació de la veritat, tan escassa en el moment actual. No siguem còmplices de l’engany.


Comparteix en