Actualment esteu veient Per què en diem lawfare podent-ne dir engany?

Per què en diem lawfare podent-ne dir engany?

Comparteix en

Lawfare és aquesta paraula que en els darrers anys empastifa tots els mitjans de comunicació i que dona nom a un fenomen que s’ha posat de moda, sobretot, en el context polític. Té a veure amb inventar falsedats d’algú, comptant amb un ús pervers del sistema legal, per perseguir o desacreditar adversaris polítics. Aquesta pràctica, que pot incloure querelles, acusacions penals, o investigacions judicials, s’ha convertit en una eina poderosa que, en males mans, destrueix persones, famílies, agrupacions, etc.

Aquesta forma d’engany, és utilitzada per alguns polítics per aconseguir objectius que no podrien aconseguir mitjançant els processos tradicionals, sigui per eliminar rivals, desgastar la reputació d’oponents o desviar l’atenció de qüestions clau. En molts casos, l’engany es converteix en una guerra de relat, on la percepció pública és tan o més important que els resultats legals.

La tècnica més comuna és l’ús d’acusacions penals o investigacions judicials amb una base dubtosa. Això pot incloure acusacions de corrupció, frau fiscal, o altres delictes greus. Encara que moltes vegades les acusacions són infundades, el simple fet de ser investigat té un impacte devastador en la reputació de la víctima.

A casa nostra ho patim de fa anys, com un càncer que corrou la democràcia, sense que ningú, ni a la resta de l’estat ni a la resta d’Europa, s’esquinci les vestidures i denunciï aquest mecanisme recargolat. Així, a poc a poc, aquesta manera de fer es va estenent fins arribar a empastifar aquells “eixerits” que l’han començat a fer servir. 

La causa de tot plegat és que algunes institucions judicials, en teoria independents, poden haver estat cooptades o influïdes pels poders polítics. A més, la cobertura mediàtica sense escrúpols que alguns mitjans fan de les acusacions crea una presumpció de culpabilitat, molt abans que es presentin proves sòlides de la seva veracitat, deixant la víctima malmesa de bell antuvi. Malgrat les seves conseqüències negatives, per combatre-ho cal un canvi de mentalitat de tots, sense excepció, suficient per retornar les institucions, totes, al lloc que els correspon. 

És crucial reforçar i assegurar la independència del sistema judicial i protegir els drets fonamentals de tots els ciutadans, inclosos els polítics. Això pot incloure reformes legals per prevenir abusos del sistema legal amb finalitats polítiques, així com garantir una cobertura mediàtica equilibrada i responsable.En conclusió, el  lawfare és una pràctica preocupant que mina la democràcia i els drets humans. Estiguem alerta davant d’aquestes tàctiques i prenguem mesures per protegir la integritat del sistema legal i assegurar que tothom sigui tractat amb justícia i equitat, independentment de les seves creences polítiques. I això, els ciutadans hem de fer-ho escollint amb delicadesa i pulcritud la butlleta a l’hora d’anar a votar i no engreixant els mitjans de comunicació que es facin ressò i recolzin aquestes pràctiques vergonyants.


Comparteix en