Actualment esteu veient L’asceta i la prostituta

L’asceta i la prostituta

Comparteix en

Fa molts anys a Benares vivien, cara a cara, un asceta i una prostituta. L’asceta portava una vida de penitència i sacrifici, a penes menjava i dormia, mentre que la dona era visitada freqüentment per homes. Un dia l’asceta va increpar la prostituta.

– Quina forma de vida és la teva, dona perversa? Ets corrompuda i corromps els altres. Cada dia de la teva vida insultes Déu amb el teu comportament.

La dona es va sentir molt trista. En veritat desitjava portar una altra forma de vida, però li era molt difícil donades les seves condicions. Encara que no podia canviar la seva forma de guanyar-se la vida, estava afligida i lamentava haver de recórrer a la prostitució, i cada vegada que era presa per un home, dirigia la seva ment a Déu. Per la seva banda, l’asceta va comprovar amb enorme desgrat que, malgrat les seves paraules, la dona seguia sent visitada per tota mena d’individus. Finalment un dia va adoptar la mesura de col·leccionar un còdol per cada individu que entrés a l’habitació de la prostituta. Al cap d’un temps, tenia un bon munt de còdols. Trucà a la porta de la prostituta i la va recriminar.

– Dona, ets terrible. Veus aquests còdols? Cada un d’ells suma un dels teus pecats

La dona va sentir, gran tribulació. Va desitjar profundament que Déu l’apartés d’aquesta mena de vida, i unes setmanes després, va morir. Aquest mateix dia, per designis del destí, també va morir l’asceta, i vet aquí que la dona va ser conduïda a les regions de la llum sublim i l’asceta a les denses tenebres. En observar on el portaven, l’asceta va protestar energèticament per la injustícia que Déu cometia amb ell. Un missatger de Déu li va explicar:

– Et queixes de ser conduït a les regions inferiors tot i la teva vida d’austeritat i penitències, i que, en canvi, la dona hagi estat conduïda a les regions de la llum. Però és que no comprens que som allò que collim? Fes un cop d’ull a la Terra. Allà jeu teu cos, ruixat de perfum i cobert de pètals de rosa, honorat per tots, cortejat per músics i deixebles, a punt de ser incinerat amb tots els honors. En canvi, mira el cos de la prostituta, abandonat als voltors i xacals, ignorat per tots i menyspreat per tothom. Cap home a qui va donar ella tant plaer ha vessat una llàgrima ni ha recitat una oració per ella. Però, ella va conrear puresa i elevats ideals per al seu cor pensant en Déu constantment, i tu en canvi, de tant mirar el pecat, vas tenyir la teva ànima d’impureses. Comprens, doncs, per què cada un aneu a una regió tan diferent?

Nota: Desconeixem l’autor d’aquest conte. Si algú el coneix, us preguem que ens ho feu saber i li farem constar. Gràcies!


Comparteix en