Actualment esteu veient Història de Gandhi

Història de Gandhi

Comparteix en

El Dr. Arun Gandhi, nét de Mahatma Gandhi i fundador de l’institut M.K.Gandhi per a la Vida Sense Violència, en la seva lectura del 9 de juny a la Universitat de Puerto Rico, va compartir la següent història, com un exemple de la vida sense violència a l’art dels seus pares:

“Jo tenia 16 anys i estava vivint amb els meus pares a l’institut que el meu avi havia fundat, a 18 milles als afores de la ciutat de Durban, a Sud-àfrica, en mig de plantacions de sucre.

Estàvem bé dins del país i no teníem veïns, així que a les meves dues germanes i a mi sempre ens entusiasmava poder anar a la ciutat a visitar amics o anar al cinema.

Un dia el meu pare em demano que el portés a la ciutat per atendre una conferència que durava el dia sencer i jo vaig aprofitar l’oportunitat. Com que anava a la ciutat, la meva mare em va donar una llista de coses del supermercat que necessitava i com que havia de passar tot el dia a la ciutat, el meu pare em va demanar que em fes càrrec d’algunes coses pendents com portar el cotxe al taller.

Quan vaig acomiadar el meu pare em va dir: -Ens veiem aquí a les 5 p.m. i tornem a la casa junts.

Després de completar els encàrrecs molt ràpidament, me’n vaig anar fins al cinema més proper. Em vaig enfocar tant amb la pel·lícula, una pel·lícula doble de John Wayne, que em vaig oblidar del temps.

Eren les 5:30 p.m. quan me’n vaig recordar. Vaig córrer al taller, vaig aconseguir la interlocutòria i me’n vaig anar fins on el meu pare m’estava esperant.

Eren gairebé les 6 p. m.

Ell em va preguntar amb ansietat: Per què arribes tard? Em sentia malament per això i no li podia dir que havia estat veient una pel·lícula de John Wayne, llavors li vaig dir que el cotxe no estava llest i vaig haver d’esperar. Això ho vaig dir sense saber que el meu pare ja havia trucat al taller.

Quan es va adonar que li havia mentit, em va dir: -Alguna cosa no va! bé en la manera que t’he criat que no t’ha donat la confiança de dir-me la veritat. Reflexionaré que és el que vaig fer malament amb tu. Caminaré les 18 milles fins a casa i hi pensaré.

Així és que, vestit amb el seu vestit i les sabates elegants, va començar a caminar fins a casa per camins que ni estaven asfaltats, ni il·luminats.

No el podia deixar sol… així és que jo vaig conduir 5 hores i mitja darrere seu… veient com el meu pare patia l’agonia d’una mentida estúpida que jo havia dit.

Vaig decidir que mai més no mentiria.Moltes vegades recordo aquest episodi i penso… Si m’hagués castigat de la manera que nosaltres castiguem els nostres fills… hagués après la lliçó?… No ho crec… Hagués patit el càstig i hagués continuat fent el mateix… Però aquesta acció de no-violència va ser tan forta que la tinc impresa a la memòria com si fos ahir… Això és el poder de la vida sense violència.

Nota: Desconeixem l’autor d’aquest conte. Si algú el coneix, us preguem que ens ho feu saber i li farem constar. Gràcies!


Comparteix en